Aktuelt

Inspirerende besøk av Trygve Slagsvold Vedum

Artikkelen under er hentet fra nettsiden til lokalavisa Varingen


Slagsvold Vedum på pilegrimsreise til Aaraas gård: – En satsing jeg ikke tror jeg hadde tørt å ta

IMPONERT: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum besøkte mandag Aaraas gård. Margrethe Henden Aaraas viste hvordan ti millioner kroner i investeringer blant annet er brukt til pilgrimsherberge. Foto: Knut Ingar Hjertaas

Siden overtakelsen av gården Aaraas i 2011 er det investert 10 millioner kroner for å etablere en rekke ulike tilbud.

– Når jeg hører om hva som kreves for å bygge opp et tilbud som dette virker det jo stille, rolig og oversiktlig å være i politikken, sier Senterpartilederen etter besøket på Aaraas gård.

Kommentaren etterfølges av hans lett gjenkjennelige latter og brede smil. Mandag formiddag besøkte han slektsgården, drives nå i femte generasjon, i Årosveien. Besøket omtales som en del av Slagsvold Vedums «kaffekoppstrategi», hvor han reiser rundt og møter lokale politikere, næringsdrivende med mer.

– Du kan si det sånn at jeg var med på «Jakten på kjærligheten» før det ble et TV-program, forteller Margrethe Henden Aaraas.

Mengde ulike virksomheter

Hun er gift med odelsgutten Olav Skrøver Aaraas. Sammen overtok de slektsgården i 2011. På gården har de noen dyr og vel 200 mål hvor det dyrkes korn.

– Kanskje var det greit at jeg hadde drevet med noe annet i livet før jeg begynte med dette og gav gården en sjanse. Hvis vi hadde visst hva som kreves av ressurser, tid og administrasjon er det ikke sikkert at vi hadde startet alt dette og investert ti millioner kroner, sier Henden Aaraas.

EGET BAKERI: Trygve Slagsvold Vedum er blid og omgjengelig. Han ble ikke mindre blid da yngstedatter på gården, Målfrid Henden Aaraas, overrakte brød fra eget bakeri. Foto: Knut Ingar Hjertaas

Et gammelt grisehus (senere også brukt til garasje) er bygget om til brød-bakeri – hvor det også holdes kurs i pizza-baking. Det gamle kufjøset, kalve-rommet og melkerommet er bygget om til selskapslokaler, kjøkken og toaletter. Et tidligere vedskjul er blitt pilegrimsherberge, som det første stoppestedet på vei fra Oslo til Trondheim. En tidligere drengestue er blitt Aaraas-suite med plass til en familie på fem. Sistnevnte leies ut gjennom Airbnb.– Det jeg kanskje brenner mest for og som opptar oss mest er «Inn på tunet»-tilbudet. Vi har avtale med Nittedal og Lillestrøm kommune og dagtilbud for personer med demens.

Vanskelig å planlegge

Problemet er at avtaler og tilskudd går på et år av gangen, noe som gjør det litt frustrerende for ekteparet når de har brukt ti millioner på å bygge opp tilbudene på gården.

– Avtaler over to år, med opsjon på to år, til ville vært bedre. For av 400 «Inn på tunet»-gårder er det kun 30 som har tilbud for personer med demens. Samtidig er det kun en av ti hjemmeboende personer med demens som har et dagtilbud i sine kommuner, opplyste Henden Aaraas.Dette var et av flere innspill Slagsvold Vedum fikk med seg tilbake fra møtet.

– Og vi ser at det må satses på kompetanseutvikling også blant små bedrifter. I Nittedal er det slik at mange jobber i Oslo, bruker kompetansen der, men «bare bor» i Nittedal. 70 prosent av innbyggerne våre er pendlere når det kommer til arbeid, fortalte leder Monica Olufsen i Nittedal Næringsforening.Hun fortalte partilederen om suksessen og planene fremover med kampanjen «Fra Nittedal», som skal få folk og bedrifter ifra Nittedal til å handle lokalt.

– Og vi ser samtidig at noen av tiltakspakkene opp mot korona kan være vanskelig å forstå og bruke for mindre bedrifter. Språket og utformingen gjør at de treffer dårlig, oppsummerte Olufsen.

Litt her og litt der

Jeg er imponert over hva de har fått til her på Aaraas. Det å være i nasjonal politikk kan jo virke fredelig i forhold til å holde styr på alt dette, fastslår Slagsvold Vedum.Ved siden av å være tidligere landbruksminister under Jens Stoltenberg fra 2012 til 2013, har han selv familiegården Bjørby på Ilseng i Stange kommune, og har dermed en viss innsikt i hva som kreves for å holde på i landbruket. Under disse møtene i «kaffekoppstrategien” får han en mengde innspill å ta med seg tilbake til eget parti og Stortinget.

MANGE INNSPILL: Trygve Slagsvold Vedum (t.v) er ute og møter folket. Mandag traff han Eidsvoll-ordfører og leder av Sp i Akershus John-Erik Vika, Sp-leder Ida Elisesussen fra Nittedal, Monica Olufsen fra Nittedal Næringsforening og gårdeier og gründer Margrethe Henden Aaraas i Nittedal. Foto: Knut Ingar Hjertaas

Smitteverntiltak for gjester på Aaraas gård høsten 2020

Vi ser frem til å være arrangør for en rekke konfirmasjoner, og også noen andre selskaper, på ettersommeren og høsten 2020. Her følger informasjon om tiltak vi gjør for å sikre at alle får en fin og trygg feiring i Tunstua, til tross for koronaviruset!

  • Vi ber alle – gjester og personale – om å ikke delta i selskaper på Aaraas gård hvis de har symptomer på koronaviruset! Hver enkelt er ansvarlig for å si ifra til vertskapet hvis de har den minste mistanke om smitte.
  • Grupper av gjester som til vanlig bor sammen, sitter ved samme bord. Videre dekker vi med en meters avstand mellom hver husstand og mellom gjester som deltar enkeltvis. Vertskap og arrangør avtaler inndeling på forhånd.
  • Ved inngangen til Tunstua, og inne i selskapslokalene, har vi håndsprit som gjestene benytter ved ankomst. Alternativt bruker gjestene en av håndvaskene på våre tre toaletter, det regnes som den mest effektive håndhygiene. Oppslag på toalettene viser hvordan riktig håndvask utføres.
  • Under hovedmåltidet skal grupper som hører sammen, og enkeltpersoner, forsyne seg i tur og orden ved buffeten. Alle må først innom en betjent stasjon med håndsprit. Hver gang man forsyner seg, skal man foreta håndvask eller benytte håndsprit. Samme prosedyre gjelder for drikkebuffeten.
  • Serveringsbestikket blir byttet ut med jevne mellomrom. Buffet blir tilrettelagt etter regler som gjelder på det tidspunktet arrangementet blir gjennomført.
  • Alle overflater og trykkpunkt blir desinfisert jevnlig, og vi har en ekstra beredskap med tanke på vask av toalettene og bruk av desinfeksjonsmiddel der.
  • De som har bestilt selskap hos oss, må sende oss gjesteliste på forhånd. Listen skal inneholde navn på gjestene, hvilke kommune de kommer fra og mobilnummer til kontaktpersonen for hver familie/de som kommer enkeltvis. Dette for at vi som arrangør raskt og effektivt skal kunne bistå ved en eventuell senere smittesporing.

Alle våre gjester blir informert om våre tiltak i en velkomsthilsen før
selskapene starter. Egne oppslag gir en påminnelse om de viktigste punktene.

Vi ser frem til mange fine og minnerike arrangementer i trygge, smittefrie
omgivelser. Velkommen til Aaraas gård!

Med vennlig hilsen Margrethe & Olav Aaraas

En annerledes Norgesferie

Vil du oppleve en annerledes Norgesferie i år og vandre pilegrimsleden? Aaraas gård er det første naturlige stoppestedet ut fra Oslo for de som velger den østre ruten av Gudbrandsdalsleden. Les mer om Gudbrandsdalsleden her.

I Aaraas pilegrimsherberge kan du overnatte sammen med ditt turfølge. Antall plasser er seks, inkl. hems. Vi tilbyr middag/dessert og frokost til de som kommer vandrende hit og vil overnatte. Vi har også egen teltplass på gården for de som vil campe, og gjester som vil ordne mat selv får tilgang til kjøkken og toalett m/dusj. 
Les mer om Aaraas pilegrimsherberge og se flere bilder her

Bruk gjerne vårt kontaktskjema ved henvendelser: https://aaraasgard.no/kontakt/

Vi tar imot betaling på vipps. Merk: Besøk/overnatting på Aaraas gård sommeren 2020 må bestilles på forhånd!

Koronaviruset: Selskaper og overnattingsbesøk satt på vent!

Til alle våre nåværende og fremtidige kunder

Vi følger myndighetenes råd og pålegg. Fra og med 12. mars – og inn til videre – er selskaper på gården satt på vent. Konfirmasjonsfeiringer før sommerferien blir trolig flyttet til høsten, også de som opprinnelig skulle vært avholdt i juni.

Vi tar ikke imot gjester i Aaraas suite per nå, men vurderer fortløpende når dette igjen kan være mulig. Pilegrimer som måtte komme hit og ønske ly i nær fremtid, må vi dessverre avvise. Vi kan ikke risikere at det kommer mennesker hit fra inn- eller utland som uvitende kanskje bringer smitte med seg. Vi håper å kunne holde åpent Aaraas pilegrimsherberge i den vanlige pilegrimssesongen, fra 1. juni – 1. september.

Som alle andre er vi preget av pandemien på flere måter. Nå er det viktig å bidra så godt vi kan for at bekjempelsen av koronaviruset blir så effektiv som mulig.  

Ta ekstra godt vare på hverandre i denne tiden!

Med vennlig hilsen
Vertskapet på Aaraas gård
Margrethe & Olav Aaraas

Corona virus: All events & accommodations postponed!

To all our current and future visitors

We are now following the orders and guidelines of the Norwegian government. Starting from March 12th, and until further notice, all events on are postponed. Confirmation events planned before the summer holidays will likely be moved to the fall, including those scheduled in June.

We cannot accommodate guests in our Aaraas suite as of now. We are continuously evaluating when this will be possible. Unfortunately, we cannot welcome pilgrims at this point either. This is to avoid the risk of any spreading of the corona virus. We hope Aaraas pilegrim hostel will be open for business during the regular pilgrim season, from June 1st to September 1st.

Our lives are all affected by this pandemic, one way or another. It is important that we now contribute as efficiently as possible.

Take care of each other.

Best regards
The hosts at Aaraas gård
Margrethe & Olav Aaraas

Inn på tunet – Ut på tur!

Inn på tunet-gruppene på Aaraas har hatt en sprek oppstart på 2020. I januar måned har vi blant annet hatt fine turer på golfbana hos naboen, Hauger gård. Den siste uken har Inger Marianne Wethal dratt oss med til flere, nye steder. Hun studerer «Friluftsliv og uterehabilitering» ved Universitetet i Sør Øst Norge, og har hatt praksis hos oss. 

Sist mandag gikk turen til Store Morttjern på Holum skog. Dette har vært familiens badeplass i mange år, men ikke visste jeg at det gikk en sti rundt i området og at flaggermusene har egne hus i trærne rundt tjernet! Mario bruker å hoppe i vannet, men denne gangen var han fornøyd med å nyte utsikten. 

Mario nyter utsikten.

Tirsdag kjørte vi til Grorud og gikk stien opp til gapahuken «Kjerringfred», et flott utsiktspunkt i Gjelleråsmarka. Like i nærheten er restene etter skjulestedet til en av MILORG-gruppene som opererte i området under siste verdenskrig. Dit skal vi tilbake! Ruskevær til tross, vi hadde en flott tur i spennende natur med toddy, frukt og grønt ved bålet. Litt drama ble det også: Mario tok en tur i skogen på egen hånd og ei av gruppene tok ei ekstra runde på hjemveien. Slikt lærer vi mye av. 

Onsdag var det snø og vått overalt. Etter en fin runde med morgengymnastikk bestemte vi oss for å ha utedag inne på gården… En av gutta tok med ved til lysthuset og i løpet av kort tid var det lille rommet godt oppvarma. Resten av gjengen trimma rundt på gården, før vi samla oss rundt grua til god prat og forfriskninger. 

Torsdag var dagens turmål Salamanderparken i Holum skog, like ved området vi utforska på mandag. Parken er et nydelig opparbeidet skogsområde like ved Würth. Både barnehagen og skolen like ved har dette som sitt friområde, men det er åpent for alle og tilrettelagt for rullestolbrukere. Her gikk vi tur langs Lille Morttjern, leste oss opp på alle dyre- og fuglearter som finnes der – i tillegg til Salamandere – og nok en gang tente vi bål og spiste et sunt mellommåltid.  

Det var et lite referat ☺ God helg fra oss i Lillestrømgruppa og Nittedalsgruppa på Aaraas.
PS: Marianne vil gjerne komme tilbake, og vi ønsker henne hjertelig velkommen!    

Jule- og nyttårshilsen

Kjære alle besøkende og venner av Aaraas.

Året 2019 har vært fint på alle måter. Sist sommer hadde vi en jevn strøm av pilegrimer fra mange land. Vedlagt finner dere årets julehilsen til dem. På samme måte som vi takker de rundt 125 pilegrimene for gode stunder sammen, vil vi takke alle dere om har vært gjester og deltatt på ulike arrangementer på Aaraas i 2019. 

Vi har fått samlet mange gode minner som vi bærer med oss videre! 

I 2020 blir mye som før på Aaraas. Fire dager i uken er gården dagsenter for personer med en demensdiagnose. Gruppene er hjemmehørende i Nittedal og nye Lillestrøm kommune. Vi er en god del ute på tur, har ulike aktiviteter på gården alt etter årstidene – og vi prater mye! Følg oss gjerne på Facebooksiden Aaraastunet. Oppdateringer kommer med jevne mellomrom. 

Ellers består driften av en del selskaper i Tunstua i helgene, og jevnlig besøk av reisende fra inn- og utland i Airbnb-leiligheten “Aaraas suite”. Og, når sommeren kommer, ser vi igjen frem til å ta imot de som går pilegrimsleden forbi gården og stanser her for hvile og mat. 

Vi gleder oss til nye bekjentskaper i 2020, og til å møte igjen tidligere gjester. Tusen takk til alle dere som har bidratt til mange gode minner i året som er omme. GODT NYTT ÅR til hver og en! 

Med vennlig hilsen Margrethe og Olav på Aaraas gård.


Bakervarer og julekafé på Aaraas 1. desember

Første søndagen i advent ønsker vi alle velkommen en tur innom gården for å sikre litt gode bakervarer til jul. I den vedfyrte bakerovnen steker vi havrebrød, juleboller og vørterboller. Salget fra gårdsbakeriet foregår i Tunstua, og der blir det også kafé med julestemning og sveler til kaffen. I tunet blir det runderidning med hest for små og store.

Kaféen og salgsdisken er åpen fra kl 12.00 – 16.00.
Hesteridning er fra kl 13.00 – 14.30.

Vil du være garantert bakervarer, kan du sende en bestilling på forhånd via epost til: aaraastunet@gmail.com

(PS: Vi har ikke mulighet til å ta imot bestillinger per telefon)

Velkommen til førjulsstemning på Aaraas gård!
Hilsen Margrethe og Olav

Arnt Åge om livet med demens

Arnt Åge Mathiesen (64) er en av de som kommer til Aaraas ukentlig for å delta på aktivitetene knyttet til dagsenteret for personer med demens. I dag har lokalavisa Varingen et intervju med Arnt Åge, om hvordan han opplevde å få demens-diagnosen for få år siden og hvordan livet hans er i dag. Reportasjen handler også litt om livet på Aaraas gård.

Sist helg stod den samme reportasjen i Romerikes Blad. Det er frilansjournalist Marte Nordahl som har gjort intervju og tatt portrettbildene av Arnt Åge og meg. Bildene av gården og Arnt Åge sammen med hunden Billie er private.

Jeg håper du kan ha nytte og glede av å lese om hvordan hverdagen med demens oppleves for en av de det gjelder. Mvh Margrethe

Bispevisitas

Onsdag 6.februar var biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, og et følge av kirkelige ansatte i Nittedal innom Aaraas på lunsj. Serveringen var det bestemor Bjørg som stod for.

Anledningen var bispevisitaset i Nittedal, som varte hele uken. Biskopen ønsket en orientering om pilegrimsherberget vi driver i sommerhalvåret, og han var interessert i å få vite litt om Inn på tunet-tilbudet vi har på gården. Det siste var det en av de faste besøkende som orienterte om. Han spøkte med at vi er en gjeng som har det til felles at vi er blitt “avskilta”! I alle fall i den forstand at vi ikke lenger får lov til å kjøre bil. Men, la han til, selv om vi ikke husker så godt som før, er det fortsatt mye som fungerer. Og han understreket at alle har en bakgrunn fra blant annet et yrkesliv som gir oss mange spennende tema å diskutere.

Vi liker allsang, og en annen av de faste besøkende og bondekona Margrethe ledet an med “Jeg gikk en tur på stien”. Hele visitasgruppa ble med på refrenget. Da de fikk vite at forsangeren hadde 75-årsdag akkurat denne dagen, reiste biskopen, prost Torstein Lalim, sokneprestene Kjell Skartseterhagen og Eivind Ørum, prest Einar A. Weider og resten av det kirkelige følget seg spontant og sang bursdagssangen. Jubilanten ble målløs. Det sjeldent klangfulle koret var en stor opplevelse for oss alle!

Oppsummert var besøket veldig hyggelig, og Bjørgs smørbrød og ferske kringler falt i god smak. Vi avsluttet med en liten omvisning i sidebygningen, der følget var innom både Aaraas suite, Aaraas pilegrimsherberge og til slutt bakstehuset. Biskop Atle Sommerfeldt antydet at han kanskje kunne tenke seg å komme tilbake som pilegrim. Det ville vært hyggelig!

Biskop Atle Sommerfeldt fikk orientering om Aaraas pilegrimsherberge under visitaslunsjen på gården 6.februar.

Det kirkelige følget applauderer for 75-års jubilanten. Fra v. prost Lalim, biskop Sommerfeldt, Bjørg og Erik Aaraas, sokneprestene Skartseterhagen og Ørum, prest Weider, diakon Randi M. Vilberg og kirkeverge Torfinn Bø. Erling Birkedal, bl.a. medlem av bispedømmerådet, og seksjonssjef i Borg bispedømme, Endre Fyllingsnes, var også til stede.

Lunsjmenyen var hjemmelagde smørbrød og kringler.