Inspirerende besøk av Trygve Slagsvold Vedum

Artikkelen under er hentet fra nettsiden til lokalavisa Varingen


Slagsvold Vedum på pilegrimsreise til Aaraas gård: – En satsing jeg ikke tror jeg hadde tørt å ta

IMPONERT: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum besøkte mandag Aaraas gård. Margrethe Henden Aaraas viste hvordan ti millioner kroner i investeringer blant annet er brukt til pilgrimsherberge. Foto: Knut Ingar Hjertaas

Siden overtakelsen av gården Aaraas i 2011 er det investert 10 millioner kroner for å etablere en rekke ulike tilbud.

– Når jeg hører om hva som kreves for å bygge opp et tilbud som dette virker det jo stille, rolig og oversiktlig å være i politikken, sier Senterpartilederen etter besøket på Aaraas gård.

Kommentaren etterfølges av hans lett gjenkjennelige latter og brede smil. Mandag formiddag besøkte han slektsgården, drives nå i femte generasjon, i Årosveien. Besøket omtales som en del av Slagsvold Vedums «kaffekoppstrategi», hvor han reiser rundt og møter lokale politikere, næringsdrivende med mer.

– Du kan si det sånn at jeg var med på «Jakten på kjærligheten» før det ble et TV-program, forteller Margrethe Henden Aaraas.

Mengde ulike virksomheter

Hun er gift med odelsgutten Olav Skrøver Aaraas. Sammen overtok de slektsgården i 2011. På gården har de noen dyr og vel 200 mål hvor det dyrkes korn.

– Kanskje var det greit at jeg hadde drevet med noe annet i livet før jeg begynte med dette og gav gården en sjanse. Hvis vi hadde visst hva som kreves av ressurser, tid og administrasjon er det ikke sikkert at vi hadde startet alt dette og investert ti millioner kroner, sier Henden Aaraas.

EGET BAKERI: Trygve Slagsvold Vedum er blid og omgjengelig. Han ble ikke mindre blid da yngstedatter på gården, Målfrid Henden Aaraas, overrakte brød fra eget bakeri. Foto: Knut Ingar Hjertaas

Et gammelt grisehus (senere også brukt til garasje) er bygget om til brød-bakeri – hvor det også holdes kurs i pizza-baking. Det gamle kufjøset, kalve-rommet og melkerommet er bygget om til selskapslokaler, kjøkken og toaletter. Et tidligere vedskjul er blitt pilegrimsherberge, som det første stoppestedet på vei fra Oslo til Trondheim. En tidligere drengestue er blitt Aaraas-suite med plass til en familie på fem. Sistnevnte leies ut gjennom Airbnb.– Det jeg kanskje brenner mest for og som opptar oss mest er «Inn på tunet»-tilbudet. Vi har avtale med Nittedal og Lillestrøm kommune og dagtilbud for personer med demens.

Vanskelig å planlegge

Problemet er at avtaler og tilskudd går på et år av gangen, noe som gjør det litt frustrerende for ekteparet når de har brukt ti millioner på å bygge opp tilbudene på gården.

– Avtaler over to år, med opsjon på to år, til ville vært bedre. For av 400 «Inn på tunet»-gårder er det kun 30 som har tilbud for personer med demens. Samtidig er det kun en av ti hjemmeboende personer med demens som har et dagtilbud i sine kommuner, opplyste Henden Aaraas.Dette var et av flere innspill Slagsvold Vedum fikk med seg tilbake fra møtet.

– Og vi ser at det må satses på kompetanseutvikling også blant små bedrifter. I Nittedal er det slik at mange jobber i Oslo, bruker kompetansen der, men «bare bor» i Nittedal. 70 prosent av innbyggerne våre er pendlere når det kommer til arbeid, fortalte leder Monica Olufsen i Nittedal Næringsforening.Hun fortalte partilederen om suksessen og planene fremover med kampanjen «Fra Nittedal», som skal få folk og bedrifter ifra Nittedal til å handle lokalt.

– Og vi ser samtidig at noen av tiltakspakkene opp mot korona kan være vanskelig å forstå og bruke for mindre bedrifter. Språket og utformingen gjør at de treffer dårlig, oppsummerte Olufsen.

Litt her og litt der

Jeg er imponert over hva de har fått til her på Aaraas. Det å være i nasjonal politikk kan jo virke fredelig i forhold til å holde styr på alt dette, fastslår Slagsvold Vedum.Ved siden av å være tidligere landbruksminister under Jens Stoltenberg fra 2012 til 2013, har han selv familiegården Bjørby på Ilseng i Stange kommune, og har dermed en viss innsikt i hva som kreves for å holde på i landbruket. Under disse møtene i «kaffekoppstrategien” får han en mengde innspill å ta med seg tilbake til eget parti og Stortinget.

MANGE INNSPILL: Trygve Slagsvold Vedum (t.v) er ute og møter folket. Mandag traff han Eidsvoll-ordfører og leder av Sp i Akershus John-Erik Vika, Sp-leder Ida Elisesussen fra Nittedal, Monica Olufsen fra Nittedal Næringsforening og gårdeier og gründer Margrethe Henden Aaraas i Nittedal. Foto: Knut Ingar Hjertaas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s